Őrvidéki Kosár

belépés / regisztráció
belépve maradok
jelszóemlékeztető
jelszóemlékeztető
0
A kosár zárásáig
A kosár üres
 2022.11.03

Fenntartható

A médiavilág telis tele van e témában publikált értekezésekkel. Nem kívánok egy újabbat írni, pusztán szeretném elmondani, hogy mi itt az Őrvidéken mit gondolunk erről.

Ha megnézi bárki az Őrvidéki Bárka Egyesület céljait akkor egyértelművé válik, hogy a gyerekek jövőjéért szeretnénk tenni minden módon. Mit hagyunk itt számukra? Milyen példát mutatunk?

Egy gyermek nem azt teszi amit mond neki a felnőttvilág, hanem amit lát tőle. De mit is lát tőlünk? Hogy a multinacionális áruházláncokban vásárolunk, hogy több a nylon zacskó a szemetesben, mint a krumplihéj a komposztban, hogy fölöslegesen autózunk sok-sok kilómétert, ha bevásárolni szeretnénk és valójában az üzletek polcain lévő áru mögé nem látunk soha. Nem tudjuk ki termelte és hogyan, nem látjuk az emberi kezek munkáját. Viszont látja a cimkén lévő feliratot, hogy Marokkó, vagy Ausztrália (ilyeneket a zöldségeken sűrűn látni) és amikor megkérdezi, hogy az hol van, csak azt tudjuk mondani, hogy bizony nagyon messze. 

De miért kell ennyit csomagolnunk? Miért kell több ezer kilóméterről szállítanunk az élelmiszereinket? Miért kell kereskedők sokaságán átvinni az ennivalónkat, ha azt mi magunk itt a közvetlen környezetünkben meg tudjuk termelni? Ráadásul sokkal több pénz maradna a pénztárcánkban is. És sokkal több pénz maradna az Őrvidéken is. Egy könnyed számítással legalább 2 milliárd forint maradna évente itt helyben, ha helyi élelmiszerekre költenénk és nem adnánk a pénzünket a multinacionális vállalatoknak. Gondolj csak bele! Ez éves szinten mennyi pénzt jelentene. Megoldódna a munkanélküliség, fejlesztésekre, beruházásokra maradna bőven, szebb és jobb lenne az életszínvonal itt az Őrvidéken. Nos, ezt érdemes azért átgondolni, nem!?
A Rövid Ellátási Lánccal történő élelmiszer kereskedelem, mint amilyen az Őrvidéki Kosár, a fenti problémákat kiküszöböli.